Sport je protiváhou sedavého zaměstnání. Proč je tak důležitý?

Sport je protiváhou sedavého zaměstnání. Proč je tak důležitý?

Moderní doba s sebou přinesla skutečnost, že mnozí lidé se od manuální práce přesunuli na kancelářské židle a za obrazovky počítačů. Ačkoliv zde nehrozí namáhavá manuální práce, tak tento trend s sebou přináší jiná zdravotní rizika. Jakákoliv jednostranná činnost, a tedy i sezení na židli několik hodin denně, není zdraví prospěšná. Jednostranně zatěžuje páteř a pro stavbu lidského těla není sezení evolučně nejpřirozenější aktivitou.

Zdravotní rizika a jak jim čelit

Lidé totiž ve velkém tráví polohou „v sedě“, teprve pár desítek let. Mnohem přirozenější je pro naše tělo poloha „ve stoje nebo v leže“. Na dlouhé sezení naše kostra jednoduše není stavěná. Většina z nás navíc nevydrží sedět dlouhé hodiny předpisově, a tak se různě hrbíme a situaci tím ještě zhoršujeme. Zdravý životní styl by tak měl být při sedavém zaměstnání spojen s fyzickou aktivitou. Zatímco manuálně pracující člověk potřebuje po práci spíše pasivní odpočinek, u kancelářských zaměstnání je to naopak. Musíme se aktivně hýbat! V opačném případě nám hrozí:

  • Bolesti hlavy
  • Zkracování šlach
  • Úbytek svalové a kostní hmoty
  • Vznik hemeroidů a křečových žil
  • Nadváha

Určitě všichni známe, že nás po celém dni v kanceláři mnohdy bolí hlava. Je to dáno zpomaleným prokrvováním našeho těla při dlouhodobém sezení. Ostatní body asi není potřeba rozvádět. Vhodné jsou proto kompenzační cvičení, která nám pomohou vyvážit sedavý způsob života. Jde zejména o různé protahovací cviky, které lze provozovat i během pracovní doby. Také ale jízda na kole, plavání nebo jóga.

Pohybem k pročištění mysli

Sedavé zaměstnání má na svědomí ještě jeden faktor. Vzhledem k tomu, že při něm obvykle vyvíjíme duševní aktivitu, jsme unaveni psychicky. Psychická únava je přitom mnohdy horší než ta fyzická. Pražští manažeři přitom milují raketové sporty. Stane se vaší zálibou tenis, badminton nebo squash? K pročištění hlavy jsou prý ideální.

Written By
More from PR článek
Známý vodák „Ulda“ zdolal Jihlávku
Luboš Uličný řečený „Ulda“ proslulý svým svérázným humorem a dobrosrdečností zdolal včera...
Čtěte více
Leave a comment

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *