Nejzdravější kuchyně světa: japonská kuchyně

Sushi, japonská kuchyně
Nejzdravější kuchyně světa: japonská kuchyně

Máte už dost vydatných knedlíků, smetanových omáček nebo třeba koláčů a koláčků, které se negativně podepisují na krásách vaší postavy? Zkuste to jinak. Inspirujte se těmi nezdravějšími kuchyněmi světa, které můžete bez potíží přenést i do té své kuchyně. Nejenže zdokonalíte své kulinářské umění a rozšíříte si kulinářské obzory, ale uděláte také něco pro své zdraví a postavu. Na jídle si můžete skutečně pochutnat bez toho, abyste se báli, že to zanechá stopy na vašich pracně získaných křivkách. Jen si vybrat to správné jídlo, třeba jídlo japonské kuchyně.

Jak vypadá japonská kuchyně?

Už na pohled vás japonská strava zaujme. Japonci si s jídlem skutečně hrají tak, aby již na první pohled vypadalo dokonale. Japonská kuchyně svoji dokonalostí mezi ostatními vyčnívá. Japonci vyznávají harmonii, a tak svému jídlu věnují maximální pozornost nejenom při přípravě, ale i při servírování. Pečliví jsou však i při konzumaci jídla, která díky tradičním jídelním hůlkám trvá déle. Na japonské kuchyni je zdravé už jenom to, že se jídlo konzumuje pomalu a každé sousto je dokonale rozžvýkáno tak, jak to má být.

Sushi, japonská kuchyně

Co obsahuje japonská kuchyně?

V japonské kuchyni lze najít mnoho prvků tzv. raw stravy. Mnoho jídel se konzumuje za studena. Japonci se vyžívají v čerstvých potravinách, právě těch, které tak opěvují výživoví specialisté. Konzumují také fermentované potraviny, které jsou bohatým zdrojem probiotických kultur prospěšných pro zdravé střevní sliznice.

Pokud se jídlo nějak tepelně upravuje, většinou se dusí, vaří v páře nebo velmi rychle smaží. A o jaké jídlo jde?

Japonská kuchyně je založena na plodech moře, nejenom rybách, ale třeba i mořských řasách. Je přitom jednou z mála kuchyní, kde se mořské řasy hojně využívají, a to v mnoha podobách. Jídelníček tak obohacují o velké množství minerálů a vlákniny.

V japonské kuchyni nechybí ani houby (také léčivé houby jako shiitake, reishi, hlíva ústřičná aj.), sójové potraviny, luštěniny, zelenina a téměř všudypřítomná rýže. Jestli Japonci něčím šetří, je to koření. Wasabi, zelený křen, také zázvor nebo sójová omáčka jim k dochucení pokrmů bohatě vystačí.

Co vyzkoušet z japonské kuchyně?

Zkuste jeden z těch nejtypičtějších a nejoblíbenějších pokrmů Japonska. Zkuste sushi, které však kupodivu nepochází přímo z Japonska, ale z Číny. Pokrm se dá přeložit jako „kyselá rýže“ a původně vznikl tak, že se mezi kameny vkládala rýže a ryby, aby vydržely déle čerstvé.
V současnosti si sushi můžete dát v mnoha různých podobách a variacích. Rýži můžete kombinovat nejenom s rybami, ale i mořskými řasami, houbami nebo zeleninou. Inspirace může vypadat třeba takto:

Přehled použitých zdrojů:

Tags from the story
, ,
Written By
More from rakri
Pes v bytě. Ano nebo ne?
Rozporuplné téma budí bouřlivé emoce. Zatímco nadšení chovatelé budou zarputile hlásat, že...
Čtěte více
Leave a comment

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *