Devadesátidenní dieta: Každý začátek nemusí být těžký

Devadesátidenní dieta: maso
Devadesátidenní dieta: maso

Dieta, kterou zde představuji, rozhodně není první, kterou zkouším. Je to ovšem první ucelený systém, který podle mnoha pozitivních ohlasů skutečně funguje. Bude fungovat i na moje kila navíc, která se mě tak tvrdošíjně drží už přes deset let?

Věřím, že návod, jak nabrat kila navíc, by mohla napsat spousta lidí. Mnohem méně jich ale může říci, že svůj boj s nadváhou vyhrálo. Hubnutí není jednoduché a někteří to vzdají ještě dřív, než se objeví výsledky. Jiní zase doplácejí na jojo efekt, který následuje po každé krátkodobé „drastické“ dietě.

Devadesátidenní dieta? Po hlavě!

Sama jsem se do toho pustila po hlavě, jak je mým (nevím, zda dobrým) zvykem. Prostě jsem si našla na internetu nějaké informace a šla do toho. Ze dne na den jsem přestala sladit kávu. Sladkosti si odpouštět nemusím, vlastně je skoro vůbec nejím.

Prvním dnem v plánu diety byl den proteinový. Hurá! To je skvělá dieta, jásala jsem. Ano, sladké mi nic neříká, já jsem čistokrevný masožravec. Miluji hovězí steaky, vepřová žebírka, uzeniny všeho druhu, křehké kuřecí řízky, kachnu se zelím, domácí tlačenku…

První den: bílkoviny

První den ve znamení bílkovin, a tedy masa, byl pro mě začátkem, o jakém bych mohla snít. Jak jsem zjistila, k masu se při této dietě nemůže jíst žádná běžná příloha. Rýže nebo brambory, to spadá do škrobů. Těstoviny, pečivo a další obiloviny zase do sacharidů (uhlohydrátů). Jediné, co si můžu k masu dopřát, je zelenina.

V ledničce jsem měla kuřecí prsa, takže stačilo je lehce ogrilovat v troubě, potřená maličkatým množstvím olivového oleje (tuky je třeba omezit, ale určitě ne úplně vynechat), lehce osolená, opepřená a ochucená směsí bylinek. K tomu jsem si připravila salát z okurky, rajčat, cibule a papriky. Jídlo to bylo výborné, ale ještě mi musela zbýt polovina porce k večeři.

Skvělou stránkou této diety je, že k večeři si můžete dát to samé, co k obědu, ale poloviční porci. Nemusíte tedy složitě plánovat každé jídlo, a když náhodou dostanete chuť na něco jiného z téže skupiny, není problém si to připravit, pokud se nechcete plánu držet tak úzkostlivě. Vzhledem k tomu, že jsem během prvního měsíce diety nejedla vždy k večeři totéž, a přesto je váhový úbytek 7 kg více než uspokojivý, myslím, že to není zase tak velký prohřešek.

Moje bylinková směs na maso

  • 1 lžička sušeného oregána
  • 1 lžička sušeného tymiánu
  • 1 lžička sušené bazalky
  • 1 lžička sušené petrželové natě
  • 1/2 lžičky sušeného rozmarýnu
  • špetka sušeného česneku (prášku)

Maso osolíme, opepříme, lehce potřeme maximálně 1 čajovou lžičkou olivového oleje a rovnoměrně posypeme bylinkovou směsí. Grilujeme v troubě asi 15 až 20 minut, v polovině obrátíme. Kuřecí prsa je vždy lepší připravovat při vyšší teplotě kratší dobu. Kdybychom je pekli 30 minut při nižší teplotě, budou vysušená. Když je dáme pod gril, budou při vysoké teplotě za kratší dobu propečená a šťavnatá.

Ovocná snídaně

Jak se tu tak rozplývám nad masem, úplně jsem zapomněla na snídani. K snídani je vždy čerstvé (případně sušené) ovoce, můžete sníst dva kousky menšího ovoce, jeden kus většího ovoce nebo šálek malých bobulí. Také šálek sušeného a předem namočeného ovoce. Tak jsem si dala dva pomeranče a musím říct, že lepší snídaně asi neexistuje. Jíst ráno ovoce mi plně vyhovuje.

Víte totiž, co byl také jeden z mých velkých problémů? Nesnídala jsem. Často ani neobědvala, maximálně si kolem dvanácté hodiny namazala nějaké pečivo. Takže dieta mě konečně donutila jíst pravidelně a zdravě. Kdy jsem si dřív dopřála každý den dva kousky ovoce?

Odpoledne mě honí mlsná

Znáte to taky? Přijdete domů z procházky (ten den bylo opravdu nádherně a navíc byla neděle) a hned byste otevřeli ledničku. Jenže v ledničce jsou párky, uzený losos, sýr camembert, olivy a červená řepa. Na lince mi zbyla jedna mrkev. Neodolám olivám a zhltnu dvě. Pak se pustím do chroupání mrkve. Musím to nějak vydržet!

Uvařím si kávu bez cukru, pít se to dá, ale musím si asi koupit nějakou lepší, tahle mi hořká nechutná. Pustím si film a těším se na večeři, kterou pak zhltnu, ani nevím jak.

Rady na závěr

Během proteinového dne můžeme jíst jakékoli maso, samozřejmě nejlepší je co nejlibovější – kuřecí, krůtí, králičí, telecí, libové hovězí i vepřové. Dále ryby, vejce, sýry a jogurty. Nekombinujeme vejce, sýry a jogurty s masem. S masem nekonzumujeme ani mléko.

Během proteinového dne si můžeme dát k svačině trochu zeleniny, a pokud jíme ovoce i jindy než ráno, musíme dodržovat alespoň hodinový odstup.

Jdete do toho taky?

Tags from the story
, , ,
Written By
More from Olga Forsythia
Jak zhubnout jednou provždy: devadesátidenní dieta
Snažíte se zhubnout a nedaří se vám to? Vrací se vám zase...
Čtěte více
Join the Conversation

2 Comments

  1. says: Saša

    Tahle dieta se jmenuje 90-denni rozlišovací dieta,knížka pochází ze slovenštiny a je super.knížku vlastním už nějaký ten rok a paráda.jídla super,lehká.

Leave a comment
Leave a comment

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *