Jsou cereálie skutečně zdravé?

I vy rádi snídáte cereálie? Myslíte si, že je to pro vás ta nejsprávnější a nejzdravější forma snídaně, která může vašemu zdraví jen prospět? Tak to se asi budete divit po přečtení následujících pár řádků.

Cereálie jsou pro mnoho lidí oblíbeným způsobem jak začít den. Jsou však plné toxických ingrediencí a používá se při jejich propagaci klamavá reklama.

Výrobci do nich dávají příliš velké množství cukru. Skupina britských výzkumníků si vzala pod lupu 50 druhů snídaňových cereálií. Výsledky přinesly šokující informace.Některé druhy cereálií obsahují tolik cukru, že byste si rovnou mohli dát místo nich čokoládové sušenky.

Podle gastroenterologa můžeme za zdravé považovat ty obilné výrobky, které obsahují dostatek nevstřebatelných vlákniny, minerálů a vitamínů: „Určitě k nim nepatří sladkosti z bílé mouky a tuku, aromatizován sladké cereální směsi, ani müsli tyčinky obalené v polevě, s vysokým obsahem cukru.“ ty zvyknou chutnat zejména dětem a mnozí rodiče je považují za vhodnou svačinu. „To je naprosto mylná představa. Pokud něco obsahuje cereálie, nemusí to být automaticky zdravé. Důležité je, co obsahuje kromě nich, „říká lékař. Pokud chceme mít jistotu, že cereální směs bude pro náš organismus prospěšná, namísto kupování hotových müsli výrobků bychom si ji měli připravovat sami. Přinášíme Vám recept na domácí műsli.

Recept na domácí műsli

SUROVINY:

600 g ovesné vločky

3 ks jablko

60g kandované ovoce

60 g rozinky

60 g ořechy

2 PL strouhaný kokos

100 g hořká čokoláda

2 PL med

Na plech na pečení rovnoměrně posypeme ovesné vločky přidáme rozinky, ovoce, ořechy a kokos. Směs zalijeme medem Jablka nastrouháme na směs.

Dáme do vyhřáté trouby na 180 ° C zapéct, dokud směs není suchá.

Směs uzavřeme do vzduchotěsné nádoby.

Jako nadbytečné množství cukru působí na náš organismus?

 

Cukr může potlačovat imunitní systém.

Cukr může narušit minerální rovnováhu organismu.

Cukr může vyvolávat hyperaktivitu, úzkost, problémy koncentrace a náladovost u dětí.

Cukr může způsobovat otupělost a sníženou aktivitu u dětí.

Cukr může mít negativní vliv na školní prospěch dětí.

Cukr může vyvolat výrazný nárůst hladiny triglyceridů.

Cukr přispívá k oslabení obranyschopnosti organismu vůči bakteriálním infekcím.

Cukr může způsobovat poškození ledvin.

Cukr může mít za následek snížení hladiny lipoproteinů s vysokou hustotou (tzv. Dobrého cholesterolu, LDL).

 

Co obsahují zdravé cereálie?

Celozrnné cereálie mají nízký obsah tuku.

Celozrnné cereálie mají nízký obsah soli.

Celozrnné cereálie mají dostatek vlákniny (5 – 6 gv 100g celozrnných cereálií).

Obsah tuku v obilných zrnech je nízký, nazývá se také zdravý tuk.

 

Neříkáme, že všechny cereálie jsou zdravé. Je však třeba dbát na správnou volbu cereálií a na jejich složení. Pozorně čtěte jejich složení na zadní straně krabičky.

Tento článek sponzorují

Tento článek zatím nemá sponzora. Buďte první!

Pod tento příspěvek můžete přidat vlastní odkaz jako reklamu

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..