Éčka v potravinách. Opravdu se jim chcete vyhnout?

Éčka v potravinách - glutaman
Éčka v potravinách. Opravdu se jim chcete vyhnout?

Éčka v potravinách jsou všudypřítomným tématem moderní společnosti. Na jedné straně je většinou zavrhujeme a slovy odmítáme, na druhé straně je ve velkém nakupujeme. Je velmi těžké se éčkům vyhýbat, jsou totiž součástí naprosté většiny běžně prodávaných potravin.

Kde éčka nenajdeme?

Éčka jsou přídatné látky – aditiva, to znamená, že se do potravin dodávají v průběhu průmyslové výroby, při zpracování primárních surovin.

Primární potraviny, tedy ty, které neprocházejí žádným zpracováním, éčka logicky neobsahují. Jakkoli jsou tyto potraviny vyzdvihovány v příručkách zdravé výživy a opěvovány výživovými odborníky, mají jednu potíž – omezenou trvanlivost. A moderní spotřebitel žádá trvanlivost.

Dlouhodobá trvanlivost zaručuje také snadnou prodejnost a logistiku dané potraviny, to se hodí i proto, že může snižovat cenu. Jednoduše dnes žádáme trvanlivé a levné potraviny, nesmíme se pak divit, že jsou plné éček.

Některé potraviny, zvláště ty čerstvé éčka pochopitelně neobsahují, ani obsahovat nesmí. Jde například o mléko, smetanu, chléb, mouku nebo neochucenou stolní vodu.

Konzervanty i ty další…

Konzervanty jsou velkou skupinou éček, před kterou mnozí také varují. Zdaleka však nejde o jedinou skupinu éček.

Éčka v potravinách nefungují pouze jako konzervanty, jsou to také zvýrazňovače chuti – například tolik zatracovaný a tolik nadužívaný glutaman, glutamát sodný. Glutaman je synonymem pro instantní potraviny, ale najdeme ho v mnoha dalších průmyslově zpracovávaných potravinách. Přesto jde o látku, která má přírodní původ. Přirozeně se vyskytuje v tkáních živých organismů, dokonce i člověka. Jak to s tím glutamanem je? To se dozvíte tady.

Přídatné látky představují také barviva, aromata nebo umělá sladidla. Některé aditiva v potravinách slouží kvůli jednodušší výrobě a zpracování, ale velká část éček mají potravinu udělat atraktivnější pro smysly zákazníka. Můžeme tedy na éčka nadávat, ale dokud budeme kupovat nepřirozeně barevné, voňavé nebo potraviny plné výrazné, ale umělé chuti, budeme s nimi kupovat i éčka.

A to nejsme ve výčtu přídatných látek, aditiv, oněch éček zdaleka u konce.

Éčka v potravinách

  • E 100 – E 199: barviva
  • E 200 – E 299: konzervanty
  • E 300 – E 399: antioxidanty a regulátory kyselosti
  • E 400 – E 499: emulgátory, stabilizátory, zahušťovadla
  • E 500 – E 599: regulátory kyselosti, plnidla a protispékavé látky
  • E 600 – E 699: zvýrazňovače chuti a aromata
  • E 900 – E 999: náhradní sladidla, potravinářské plyny a leštící látky
  • E 1000 – E 1999: ostatní aditiva

Která jsou ta nejškodlivější?

Jen pro ujasnění – značení E patří pouze k těm potravinovým aditivům, která prošla vědeckým testováním a byla schválena mezinárodní organizací European food Safety Authority (EFSA). Éčko je tak především deklarací bezpečnosti daného aditiva. Problém současné stravy je v tom, že éček je mnoho, jsou ve většině jídla, které jíme a denně jich sníme více, než umí představit i vědec s nejlepší představivostí.

Nezbývá nám než se snažit ta éčka ve stravě opravdu trochu omezovat. Začít byste měli u těch, u kterých se i přes vědecké ověření objevují jisté pochybnosti o bezpečnosti.

V první řadě jde o zmiňovaný glutaman, dále nebezpečné konzervanty jako:

  • E210 Kyselina Benzoová
  • E220 Oxid siřičitý
  • E221 Siřičitan sodný
  • E222 Hydrogensiřičitan sodný
  • E223 Disiřičitan sodný
  • E224 Disiřičitan draselný
  • E225 Siřičitan draselný
  • E226 Siřičitan vápenatý
  • E227 Hydrogensiřičitan vápenatý
  • E228 Hydrogensiřičitan draselný
  • E230 Bifenyl
  • E232 Orthofenylfenolát sodný
  • E240 Formaldehyd
  • E249 Dusitan draselný
  • E250 Dusitan sodný
  • E284 Kyselina boritá
  • E285 Tetraboritan sodný (Borax)

/Zdroj: Férpotravina.cz/

Syntetická barviva

Jestli najdeme pochybnosti o bezpečnosti nějaké skupiny éček, kterými se vážně zabývají i vědecké kruhy, jsou to barviva. Ta představují riziko zvláště u dětí, ano, právě u těch, kterým se tak líbí barevné potraviny, sladkosti a cukrovinky.

Vážnost situace ilustruje i tvrzení, které musejí obsahovat potraviny s přídavkem některých umělých barviv: „mohou nepříznivě ovlivňovat činnost a pozornost dětí“.

Jde o tato barviva (dle nařízení č. 1333/2008/ES):

  • E 110 Žluť SY
  • E 104 Chinolinová žluť SY
  • E 122 Azorubin
  • E 129 Červeň allura
  • E 102 Tartrazin
  • E 124 Ponceau 4R

/Zdroj a další informace/

Written By
More from rakri
Ovesné vločky – proč se vyplatí je zařadit do jídelníčku?
Stojí pár korun. Dají se použít na tisíc různých způsobů. A navíc...
Čtěte více
Leave a comment

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *