Svatolína, olivová bylinka – víte, která to je?

Svatolína - olivová bylinka
Svatolína, olivová bylinka – víte, která to je?

Bylinky nepřestávají ohromovat svoji krásou, vůní a léčivými vlastnostmi. Jsou pozoruhodné i v tom, jaké spektrum vůní a chutí nabízejí. Ne nadarmo nacházejí uplatnění nejenom v lidovém léčitelství, ale i v kuchyni. Olivová bylinka (santolina, svatolína) u nás patří k těm méně známým. A je to jistě škoda!

Pojďme si tedy tuto olivovou bylinku představit…

Svatolína, santolina, santolina

Latinsky se označuje santolina, česky santolina nebo svatolina – svatá bylina. Pro svoji vůni se jí říká také olivová bylinka, protože olivy skutečně může připomínat. Nabízí vůni své domoviny – vůni středomoří. Báječně také provoní a dochutí pokrmy středomořské kuchyně. Dá se skvěle kombinovat například se špagetami, pestem chcete-li.

Svatolína nabízí také léčivé účinky. Působí jako mírné přírodní analgetikum, tedy pomáhá proti bolesti, dokonce různým druhů bolesti, třeba proti bolesti hlavy. Je prospěšná i pro zdravé zažívání a detoxikaci organismu, protože stimuluje detoxikační procesy v jádrech. Dokonce má detoxikovat organismus i proti parazitům ve střevech.

Jakkoli, svatolina je pozoruhodnou bylinkou, která by neměla chybět ani na české zahrádce. Mezi jinými bylinkami se rozhodně neztratí, nejenom pro své zářivě žluté květy, ale i zajímavě tvarované listy.

Pěstování svatoliny přitom není nijak náročné. Pěstuje se podobně jako známější rozmarýn. Dříve se u nás pěstovala svatolína hojně, postupně upadla v zapomnění, aby se dnes znovu vracela na české zahrady. Nechybí u vás náhodou?

Tags from the story
, ,
Written By
More from rakri
Zdravé recepty: jablka, pomeranče, ořechy a skořice
Je tu konec roku. Kdo by si nedopřál trochu těch tradičních dobrot...
Čtěte více
Leave a comment

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *