Bylinky nepřestávají ohromovat svoji krásou, vůní a léčivými vlastnostmi. Jsou pozoruhodné i v tom, jaké spektrum vůní a chutí nabízejí. Ne nadarmo nacházejí uplatnění nejenom v lidovém léčitelství, ale i v kuchyni. Olivová bylinka (santolina, svatolína) u nás patří k těm méně známým. A je to jistě škoda!
Pojďme si tedy tuto olivovou bylinku představit…
Svatolína, santolina, santolina
Latinsky se označuje santolina, česky santolina nebo svatolina – svatá bylina. Pro svoji vůni se jí říká také olivová bylinka, protože olivy skutečně může připomínat. Nabízí vůni své domoviny – vůni středomoří. Báječně také provoní a dochutí pokrmy středomořské kuchyně. Dá se skvěle kombinovat například se špagetami, pestem chcete-li.
Svatolína nabízí také léčivé účinky. Působí jako mírné přírodní analgetikum, tedy pomáhá proti bolesti, dokonce různým druhů bolesti, třeba proti bolesti hlavy. Je prospěšná i pro zdravé zažívání a detoxikaci organismu, protože stimuluje detoxikační procesy v jádrech. Dokonce má detoxikovat organismus i proti parazitům ve střevech.
Jakkoli, svatolina je pozoruhodnou bylinkou, která by neměla chybět ani na české zahrádce. Mezi jinými bylinkami se rozhodně neztratí, nejenom pro své zářivě žluté květy, ale i zajímavě tvarované listy.
Pěstování svatoliny přitom není nijak náročné. Pěstuje se podobně jako známější rozmarýn. Dříve se u nás pěstovala svatolína hojně, postupně upadla v zapomnění, aby se dnes znovu vracela na české zahrady. Nechybí u vás náhodou?