Domácí limonády dodají svěžest letním dnům

Domácí limonády
Domácí limonády dodají svěžest letním dnům

Hledáte způsob, jak se osvěžit v parném létě? Chcete se napít něčeho dobrého a skutečně svěžího a chutného? Už jste zjistili, že přeslazené nápoje nejsou to pravé a se žízní si poradit neumí?

Vyzkoušejte domácí limonády! Příprava je jednoduchá, osvěžení zaručeno a co víc – tyto limonády jsou plné zdraví prospěšných vitamínů a minerálních látek.

Citrusová limonáda

Je jen na vás, zda sáhnete po citrónech, limetkách, pomerančích nebo třeba grepech. Vyberte si prostě, co vám chutná. Citrusy můžete také různě kombinovat.

Na litr vody je třeba asi 5 velkých plodů.

Jak citrusovou limonádu připravit?

Vybrané citrusy odšťavněte. Šťávu vlijte do připraveného džbánu a přidejte cukr, nejlépe třtinový. Na litr vody vystačí 100 – 200 g cukru dle vaší chuti. Aby se cukr v limonádě rozpustil, zalijte šťávu dílem horké vody, lépe se rozmíchá. Jakmile bude cukr rozpuštěný, ještě zalijte studenou vodou. Limonádu nechte zchladnout nejlépe do druhého dne.

Pro řádné letní osvěžení podávejte s ledem a kolečky citrusů.

 

Melounová limonáda

Meloun si v létě můžete vychutnat i jako skvělou limonádu. Jak?

Budete potřebovat menší vodní meloun, asi 3 citróny, pár snítků máty a třtinový cukr.

Melounovou limonádu si připravíte snadno:

V mixéru rozmixujeme meloun bez pecek tak, abychom měli asi 0,5 l šťávy. Bokem odšťavníme citróny. Melounovou a citronovou šťávu smícháme ve džbánu spolu s 1 – 2 lžícemi cukru. Přidáme nasekané lístky máty, dolijeme 0,5 l vody a promícháme. Před podáváním přidáme led.

 

Okurková limonáda

Letní limonáda může chutnat i po okurkách. V kombinaci s citrónovou šťávou bude příjemně osvěžující.

Na jednu salátovou okurku si připravte šťávu z jednoho citronu, 2 lžíce třtinového cukru a mátové lístky. Na toto množství bude třeba 1 l čisté vody.

Postup pro přípravu okurkové limonády:

Nejprve oloupejte okurku, nakrájejte ji na větší kusy a důkladně rozmixujte. Rozmixovanou okurku smíchejte s citronovou šťávou, mátovými lístky, cukrem a zalijte trochou vody. Směs důkladně rozmíchejte, aby se cukr v limonádě rozpustil. Nakonec ještě dolijte zbývající vodou.

Stejně jako u všech letních limonád i u té okurkové platí, že nejlépe bude chutnat vychlazená. Další variace okurkové limonády a svěží letní recepty…

 

Zázvorová limonáda

Zázvor nemusíte popíjet pouze v podobě hřejivého čaje, v létě se dá připravit i „na studeno“.

Základem zázvorové limonády přesto bude zázvorový čaj.

Kousky oloupaného zázvoru zalijete horkou vodou a nechte luhovat asi 10 min.
Zázvorový výluh pak zřeďte s citrónovou šťávou a vmíchejte cukr. Nakonec ještě zalijete vodou, oproti čaji je limonáda více zředěná.
Na 1 l vody bude třeba středně velký oddenek čerstvého zázvoru, šťáva ze 2 citrónů a asi 2 lžíce třtinového cukru.
Zázvorovou limonádu podáváme s ledem a citrónovými plátky. Jak jinak…

Tak tedy, na zdraví!

Připravujete si také vlastní domácí limonády? Znáte ty naše? Která vám chutná nejvíc? Jaké jsou ty vaše oblíbené?

Tags from the story
, ,
Written By
More from rakri
Nejzdravější kuchyně světa: japonská kuchyně
Máte už dost vydatných knedlíků, smetanových omáček nebo třeba koláčů a koláčků,...
Čtěte více
Join the Conversation

1 Comment

Leave a comment
Leave a comment

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *