Proč se stáváme vegetariány?

vegetariánství
Proč se stáváme vegetariány?

Znáte to, když sedíte jedna parta v restauraci u stolu a všichni si objednávají řízek či jiné pochutiny z masa a pak přijde řada na posledního, který si nejdéle ze všech objednává jídlo. Celý stůl na něj překvapeně kouká a po půl hodině z něj vyjde, že si dá pouze šopský salát, neboť smažák s brambory už nemají. Nejspíše se jedná o vegetariána či o přehnaně kontrolujícího se člověka, který se snaží jíst zdravě. Přiklonila bych se nejspíše k té první variantě.

Vegetariánská restaurace

Restaurace

Důvody, proč odmítáme maso

  • nechutná nám
  • máme z nich alergii
  • jsme z něj nemocní (např. vysoký cholesterol, ucpávání cév, srdeční vady)
  • nedovoluje nám to náboženství
  • jsme ovlivňováni svou „veganskou či vegetariánskou“ rodinou
  • máme soucit se zvířaty
  • chceme žít zdravěji
  • ostatní důvody (být cool před partou, vyčuhovat z davu apod.)
pečené prase

To je důvod, proč máme soucit se zvířaty

Kritika spojená s odmítáním masa

Pokud jste vegetariánem nebo přemýšlíte, že byste to mohli zkusit, měli byste být připraveni na pořádnou dávku kritiky okolí. Lidé totiž rádi komentují druhé, pokud se nějakým způsobem lišíte. Můžou vás zahlcovat otázkami na které občas nebudete znát ani vy sami odpověď nebo které budou tak absurdní, že raději ani odpovídat nebudete. Sama jsem přerušovaně vegetariánkou od 13 let z toho od 16 jsem se definitivně rozhodla pro. Nyní je mi 19 a ráda se s vámi podělím o top otázky, na které se mě okolí s radostí ptalo a ptá dodnes:

  • Proč jsi přestala jíst maso?
  • A co jíš, když nejíš maso?
  • Jak bez masa můžeš žít? Vždyť je tak dobrý!
  • Nemáš nějaký zdravotní problémy z toho?
  • A rodiče s tim souhlasili?
  • Rostlin ti není líto, když jsou živý a taky je jíš?
  • Z čeho bereš sílu, když ne z masa?
  • A to si myslíš, že když nebudeš jíst maso, že tim ušetříš celou planetu?
  • Víš, že zvířata jsou tady pro to, abychom je mi lidi jedli?

A mohla bych pokračovat dále a dále. Ale myslím, že úvodem by to stačilo k tomu, abych ukázala, že vegetariánem není někdy zase tak snadné, jak se na první pohled zdá.

vegetarinská jídla

Vegetariánský životní styl

Vegetariánství a jeho výhody?

Jsou vůbec nějaké, ptáte se? Samozřejmě. Co se týká finanční stránky, mohu vás předem potěšit, že ať už veganství či vegetariánství jakékoliv podoby je opravdu levnější. Podívejte se sami někdy do obchodu a srovnejte si ceny. Například kolik se dá za takové náhražky masa jako je: sója (sojové kostky – seženete do 20Kč) či tofu (opět do 20Kč). To nepočítám levné luštěniny s vysokým obsahem bílkovin i železa, zdravé ovoce i zeleninu (tady jsou ceny vyšší, ale v akci seženete v pohodě tolik sortimentu, že se o nějaké velké peníze bát nemusíte).

Co zdravotní stránka? Nebudete chátrat? Samozřejmě, že ne. Důležité je zjistit si, co takové maso běžně obsahuje. Například zmiňované bílkoviny, železo, dále jód (v soli), vitamin B12 (živočiš. produkty – vajíčka, mléko, mořské řasy), různé aminokyseliny a oleje, vitamin D apod. Pak už stačí pouze dohledat si potraviny, které tyto prvky obsahují a jednoduše je zařadit do jídelníčku, aby byl pestrý a nic vašemu tělu nechybělo. Popřípadě můžete sáhnout po klasických vitaminech. Ale co si budeme nalhávat. Často se stává, že lidé, kteří konzumují maso, mají více problémů, než-li ti, co jej nekonzumují. Můžeme si tak zmínit choroby jak srdeční, tak žaludeční, problémy s cévami, jaterní potíže, nádory a různé druhy rakovin. Může za to možná i fakt, že lidé co konzumují maso, často zapomínají i na ovoce a především zeleninu, která je velmi zdravá a z toho důvodu nemohou tolik předcházet onemocněním jako vegetariáni.

zelenina a ovoce

Zdraví pro naše tělo

Co vám to ještě může přinést? Určitě rozšíření jídelníčku. Měli jste někdy kuskus či pohanku? Uvařil vám někdy někdo ratatouille? Zapečené těstoviny se špenátem a tofu? Zkoušeli jste někdy čočku se sojovým masem? Ochutnali jste už luštěninovou či dýňovou polévku? Kdy naposled jste měli k večeři pořádnou porci ovocného salátu? Dají se připravovat různé shaky z čerstvého ovoce, po kterém se budete cítit nabiti energií více, než-li po pořádném fláku masa. A pokud vás ani to nenabije, zkuste si udělat pořádnou cereální bombu a slibuji vám, že pocit slabosti vymizí okamžitě.

Je vegetariánství i pro mě?

To záleží na vás. Vy sami musíte vědět, jestli vám maso chybět nebude a především, jestli budete dostatečně otevřeni novým věcem. Je to o trpělivosti a vůli, především o hledání surovin, které jste možná nikdy neochutnali, protože vaše rodiče tyto věci nejedli. Mít chuť experimentovat, nebát se změny a zkusit to třeba na pár dní. Za zkoušku člověk nic nedá. Někomu to jde samo (třeba jako mě, protože mi maso nikdy moc nechutnalo), někdo chce moc a nepodaří se mu to hned nebo nikdy.

zdravé jídlo

Zdravý jídelníček

Ale jednu věc vím jistě. Co můžu sama za sebe říct, rozhodnutí nelituji a ani bych se už zpátky k masu nevrátila. Je to životní styl, je to cesta ke zdraví a navíc těch věcí, které jsem díky tomu poznala, těch fajn lidí, nová místa (vegetariánské restaurace), příležitosti, jak pomoci planetě. Je toho strašně moc. Vegetariánství po čase člověku přiroste k srdci, stejně jako mě a dalším, co se rozhodli jít touto cestou.

No neříkejte, že byste si do ničeho nekousli! 🙂

vegetarináská jídla

Mňam

vegetariánská jídla

Vege taccos

vegetariánská jídla

Vegetariánská pizza

vegetariánská jídla

Vegetariánský salát

Tento článek sponzorují

Tento článek zatím nemá sponzora. Buďte první!

Pod tento příspěvek můžete přidat vlastní odkaz jako reklamu

1 komentář

  • Rady napsal:

    Moc pěkný článek. Taky mě vegetariánství láká, zejména kvůli soucitu – z etických důvodů, jak se říká. No, zatím nejsem tak na půl cesty, zatím objevuji možnosti vegetariánské kuchyně a také zelené potraviny: https://www.blendea.cz/ Asi zkusím hned čtyři současně, když to jde.:-)

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..