Jak překonat nervozitu: 7 jednoduchých návyků (2. část)

nervozita
Co můžete dělat pro překonávání nervozity?

Pokračujeme v překonávání nervozity! Jaké další tipy si můžete ověřit?

  1. Zpomalte a dýchejte břichem.

Pár minut před vstupem do oné situace, která vás znervózňuje, zpomalte. Běžte do té meetingové místnosti pomaleji. Pohybujte se pomaleji. Klidně se i na minutu zastavte a stůjte klidně.

Potom se nadechněte nosem. Nadechujte více zhluboka, než normálně. Ujistěte se, že dýcháte skrze břicho, ne hrudníkem (je to častý problém, když jsou lidé ve stresu nebo nervózní).

Soustřeďte se aspoň minutu či dvě jen na pomalý nádech, pomalý výdech. Pouze na ten vzduch proudící dovnitř a ven vaším nosem. To vás uklidní a pomůže vám myslet znovu normálně. Jednotlivé zaměření vás vtáhne zpátky do přítomnosti – ne do minulých selhání nebo budoucích obav.

  1. Předpokládejte v sociálních situacích určité „spojení“.

Po tom, co jste zpomalili a soustředili se na dech, mám pro vás další zvyk, pokud se stále cítíte trošku nervózně a jdete zrovna do jakékoli sociální situace. Funguje to třeba když jste single a randíte. Ale nejen v této situaci.

Tento návyk je o předpokládání „spojení“. To znamená, že před tím, než někoho potkáte, předstíráte a myslíte si pro sebe, že se máte zrovna setkat s jedním ze svých nejlepších přátel. Pak přirozeně sklouznete do uvolněnějšího, pohodlnějšího, sebevědomějšího a příjemnějšího emocionálního stavu mysli. V takovém stavu má konverzace tendenci plout také přirozeněji, bez přílišného přemýšlení. Přesně jako s vašimi přáteli!

  1. Zapamatujte si: Lidé o vás a o tom, co děláte, opravdu tak moc nepřemýšlejí.

Můžete se cítit, jakoby vás každý pozoroval, odsuzoval a myslel si o vás, kdo ví co. A proto znervózníte a držíte se mnohdy raději zpátky, při zemi. Ale pokud si dovolíte střízlivě přemýšlet, uvědomíte si, že lidé se opravdu tak moc nestarají o to, co děláte.

Jen proto, že si možná myslíte moc o tom, co děláte a co říkáte, neznamená, že ostatní také. Mají svůj vlastní talíř plný toho, co vy – soustředění se na sebe samé, na jejich mazlíčky a děti a na jejich vlastní výzvy, které jim život přináší.

S takovou představou se možná můžete cítit méně důležitě. Ale zároveň vás může osvobodit a donutit vás dělat to, co opravdu v životě dělat chcete.

  1. Řekněte si pro sebe, že se těšíte.

Využijte svou energii nervozity a přetvořte ji v něco, co vám pomůže. Pokud nemůžete minimalizovat nervozitu v některých situacích využitím tipů zmíněných výše, pak zkuste jiný přístup.

Když nervozita graduje, řekněte si, že se na to setkání či prezentaci moc těšíte. To vám pomůže aspoň trochu změnit perspektivu na to, co se děje uvnitř vás.

Tak a teď můžeme všichni jít na meeting bez nervozity a v pozitivním emocionálním stavu! Přeji vám mnoho úspěchů s překonáváním nervozity, tak velkého nepřítele.
Written By
More from Therese
Lepší životní styl – co pro něj dělat? 30 tajemství a tipů právě pro tebe!
Lepší životní styl – to je, oč tu běží. Jak na něj?...
Čtěte více
Leave a comment

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *