Nastala standartní situace. Byli jste u svého obvodního lékaře po nemoci, brali Vám krev a testy… Dopadly špatně? Zjistili Vám nedostatek železa. Co s tím? Nebo se možná jen necítíte dobře a říkáte si, jestli Vám náhodou něco nechybí?
Nejste si jisti, jestli železo je právě ten prvek, který Vašemu tělu chybí?
Jsou tu nějaké příznaky, které tomu odpovídají:
- celková únava a vyčerpání (což má za následek třeba i podrážděnost, mrzutost a problémy se zaostřováním)
- bolestivá a velmi silná menstruace u žen
- bledá pleť a pokožka (lze poznat i podle vnitřní strany rtů, dásní nebo spodního víčka, kdy jsou části bledé a pouze lehce narůžovělé)
- problémy s dýcháním při normálních a obyčejných aktivitách (vycházení schodů, zrychlení tempa, vyšlapání kopce)
- bušení srdce a jeho nepravidelný tep
- „syndrom neklidných nohou“
- bolesti hlavy (kyslík vážou červené krvinky, které potřebují pro svojí tvorbu dostatek železa, proto jeho nedostatek pro organismus je velmi vážný)
- vypadávání vlasů
Jak řešit nedostatek železa?
1. Potravinové doplňky
Klasické železo v tabletách odpovídající průměrné denní potřebě.
2. Potraviny bohaté na železo
Doporučená denní dávka:
kojenci do 1 roku | 10 mg |
děti od 1-3 let | 10 mg |
děti od 4-10 let | 10 mg |
chlapci ve věku 11-18 let | 15 mg |
dívky ve věku 11-18 let | 18 mg |
muži ve věku 19-51 let | 10 mg |
ženy ve věku 19-51 let | 15 mg |
ženy po menopauze | 10 mg |
těhotné ženy | 30 mg |
kojící ženy | 15 mg |
Jak můžeme vidět z tabulky, ženy i dívky jakéhokoliv věku potřebují mnohem více železa. Čím to je? Železo je důležité pro obnovu organismu a tvorbu krve. Menstruace je pro ženské tělo velká zátěž, proto je třeba udržovat hladinu železa v pořádku.
Zde jsem sepsala tabulku pro potraviny bohaté na tento prvek:
Potraviny jsou v hodnotách 1 mg na 100g
cereálie | hodnota | vnitřnosti | hodnota | sušené ovoce | hodnota | masné výrobky | hodnota | maso | hodnota | luštěniny | hodnota | zelenina | hodnota | ryby a korýši | hodnota | |||||||
sušenky | 2,0 | jehněčí játra | 10,0 | mandle | 4,2 | jelita | 2,1 | koňské | 7,0 | boby | 9,0 | kapusta | 2,2 | mušle | 4,5 | |||||||
kukuřičná mouka | 2,0 | hovězí játra | 10,0 | arašídy | 2,0 | husí játra a paštiky | 5,5 | hovězí | 5,5 | hrách | 6,0 | řeřicha | 2,5 | sardinky | 3,2 | |||||||
celozrnný chléb | 2,0 | hovězí jazyk | 3,5 | švestky | 2,9 | trvanlivé salámy | 5,0 | libové | 2,1 | fazole | 8,5 | špenát | 4 | uzené ryby | 2,2 | |||||||
sojová mouka | 12,0 | ledvinky | 5,7 | sušené fíky | 3,0 | játrová paštika | 8,7 | kančí | 2,2 | bílé fazole | 6,7 | brambory | 1,3 | mořské ryby | 0,5-2,0 | |||||||
mozeček | 2,8 | ořechy | 2,3 | drůbež | 2,0 | čočka | 7,1 |
Teď už je jen na Vás, jaký si sestavíte jídelníček. Dobrou chuť! 🙂